Alweer een afwijzing! Wat moet ik ermee?

Alweer een afwijzing! Wat moet ik ermee?

Ondanks dat je veel energie hebt gestopt in je sollicitatiebrief en curriculum vitae en jij een positief gevoel hebt over je sollicitatie, komt het soms voor dat je een afwijzing ontvangt. De recruiter kan jou een uitleg en onderbouwing geven over de afwijzing die jij hebt gekregen. Daarnaast heb jij de mogelijkheid om hierop door te vragen. Maar hoe ga je ermee om?

Vat het niet tè persoonlijk op

Veel sollicitanten hebben de neigen om een afwijzing op zichzelf te betrekken. Ze leggen de schuld bij zichzelf. ‘Misschien had je meer energie in het schrijven van mij sollicitatiebrief moeten stoppen? Misschien sprak je curriculum vitae niet voldoende aan? Misschien als je 10 jaar jonger was geweest, was je dan wel interessant genoeg?’ Uiteraard mag jij jezelf afvragen waarom je bent afgewezen, maar te veel speculaties kunnen zorgen voor een negatieve spiraal.

Misschien dit of misschien dat…?

In plaats van je af te vragen waarom je bent afgewezen, is het allereerst belangrijk om de afwijzing goed door te nemen. Staat daar cruciale informatie in die jou meer inzicht kunnen geven in waarom je bent afgewezen. Zo niet, neem dan contact op met de recruiter.

Everytime I thought I was being rejected from something goog, I was actually being re-directed to something better – Dr. Steve Maraboli (Behavioral Scientist)

Neem contact op met de recruiter

Tijdens het contact kun je vragen naar een gerichte onderbouwing over waarom jij bent afgewezen voor de functie. Om van een afwijzing te leren is het belangrijk dat je openstaat voor de feedback die de recruiter jou geeft. Het heeft geen zin om tegen de terugkoppeling van de recruiter in te gaan. Dit kan niet alleen het contact tussen jou de recruiter beïnvloeden, maar het kan ook indirect effect hebben op vervolg sollicitaties. Wanneer je informatie denkt te missen, kan je altijd doorvragen op datgene wat de recruiter vertelt. Schrijf de informatie op en kijk hoe je het kunt verwerken in jouw volgende sollicitatieprocedure(s).

Wel of niet reageren op een afwijzing?

Wil je graag bij een eventuele volgende vacature weer in aanmerking komen, dan is het verstandig om contact op te nemen met de recruiter. Je kunt aangeven dat je het jammer vindt niet te zijn uitgenodigd voor een kennismaking, maar dat je de recruiter wel wilt bedanken voor de moeite en aandacht dat er aan jouw sollicitatie is geschonken.