Contact opnemen met de recruiter: de do’s and dont’s

Het bellen naar een recruiter kan leiden tot een positieve uitgangspositie. Wanneer je eenmaal telefonisch contact hebt gehad met de recruiter, bestaat er een grote kans dat jouw naam wordt onthouden. Op het moment dat jij jouw sollicitatie indient, zal jouw sollicitatie niet onderaan de stapel belanden. Maar welke stappen moet jij ondernemen om dit te bereiken?

Wacht met het versturen van je sollicitatie

Bellen is pas relevant voordat jij jouw sollicitatie verstuurd. Door het inwinnen van de juiste informatie, zal jij jouw sollicitatiebrief en curriculum vitae zoveel mogelijk kunnen aanpassen op de vacature en organisatie. Pas wanneer je de juiste informatie hebt verwerkt in jouw sollicitatiebrief, kun jij jouw sollicitatie versturen.

Dit zijn enkele vragen die jij kunt stellen tijdens je telefoongesprek met de werkgever of recruiter:

  • Wanneer er geen naam wordt vermeld bij de vacature, vraag dan naar de verantwoordelijke
  • Vraag naar de afdeling/team waar je eventueel komt te werken
  • Win informatie in over de organisatie en vraag hierop door
  • Vertel in het kort wat jij te bieden hebt en wat de kansen/mogelijkheden zijn
Neem contact op met de contactpersoon

Wanneer je inhoudelijk meer over de vacature wilt weten, is het verstandig om contact op te nemen met de contactpersoon die in de vacature vermeld staat. Dit is vaak de corporate recruiter of een uitzendorganisatie. Wanneer je direct contact opneemt met de afdelingsmanager of eindverantwoordelijke kan dit vreemd over. Er bestaat dan een grote kans dat ze jou verwijzen naar de corporate recruiter of uitzendbureau.

Stel vragen over de functie en de vacature

Bereid je vragen goed voor! Je maakt geen goede indruk wanneer je contact opneemt met de recruiter en geen relevante vragen hebt. Irrelevante vragen hebben betrekking op informatie die in de vacature staat. Stel in plaats daarvan vragen over de functie, de organisatie of het team. Zorg dat je interesse en enthousiasme toont.

People don’t choose their calling. The calling chooses them – Richard Leider (Author)

Hoe schat de recruiter jouw kansen in?

Tijdens het telefonische contact heb jij de ruimte om iets over jezelf te vertellen. Naast jouw hard skills, kun je ook iets vertellen over jouw soft skills. Vraag of jouw sollicitatiebrief en curriculum vitae met jou werkervaring aansluiten op de vraag vanuit de organisatie en of er een mogelijkheid is om bijvoorbeeld het aantal uren aan te passen naar jouw situatie. Jouw kansen kunnen hiermee worden verkleind of vergroot.

Beperk het aantal vragen

Voordat je begint met vragen stellen, is het belangrijk om te weten of je gelegen belt. Je kunt beginnen met het stellen van open vragen en het LSD-principe (Luisteren, Samenvatten en Doorvragen) toepassen. Echter is het wel belangrijk dat je niet te veel vragen stelt. Het is namelijk geen sollicitatiegesprek. Beperk je aantal vragen tot maximaal drie en bewaar de overige vragen voor het sollicitatiegesprek.

Wees niet kritisch over de functie-eisen

Uiteraard kan het voorkomen dat jij het niet eens bent met de gestelde vacature-eisen. Echter moet jij jouw mening zoveel mogelijk beperken. Wanneer je negatief bent over de vacature-inhoud en aangeeft dat er onrealistische eisen worden gesteld, kan een recruiter direct denken dat jij niet geschikt ben voor de functie.

Neem contact op nadat je gesolliciteerd hebt

Om extra indruk te maken kun je na het versturen van jouw sollicitatie nogmaals contact opnemen. Bel niet direct na het versturen. Geef de recruiter eerst de ruimte om jouw sollicitatie te beoordelen. Wanneer je besluit om te bellen, kun je de volgende onderwerpen bespreken:

  • Vraag of de contactpersoon jouw sollicitatie correct heeft ontvangen
  • Onderbouw jouw sollicitatie en maak het persoonlijk
  • Vraag om een terugkoppeling met betrekking tot jouw curriculum vitae ten opzichte van de jouw geschiktheid
  • Wanneer dit niet in de vacature staat vermeld is het belangrijk om te vragen wanneer je een definitieve terugkoppeling kunt verwachten