Help dokter! Ik ben sollicitatiemoe

Dokter help! Ik heb last van sollicitatiemoeheid!

Sollicitatiemoeheid is een veel voorkomende klacht bij werkzoekenden die te lang en te vaak solliciteren. Je kunt hierdoor een negatief zelfbeeld ontwikkelen, waaruit onzekerheid en uitstelgedrag voortkomt. Ook het niet aanpassen van sollicitatiedocumenten op de vacature en een ongemotiveerde houding tijdens een sollicitatiegesprek zijn bekende kenmerken.

Stel voor jezelf elke week een doel die je wilt behalen

Solliciteren is een baan ansicht. Daarom is het belangrijk dat je dit ook als een baan benaderd. Stel voor jezelf wekelijkse doelen die je graag wilt behalen. Dit kan zijn het zoeken naar een passende vacature en hierop anticiperen, het bezoeken van een netwerkborrel of banenmarkt, of het telefonisch contact leggen met een werkgever. Om jezelf te motiveren is het belangrijk dat jij jezelf waardeert voor het werk dat je die week hebt verricht.

Solliciteer alleen naar passende functies

Mensen die langdurig op zoek zijn naar werk, hebben vaak de neiging om buiten de kaders te solliciteren. Hiermee willen wij zeggen dat er gesolliciteerd wordt op functies die niet aansluiten op de werkervaring of opleiding. Dit werkt tegenstrijdig en kost veel energie.

Bouw via LinkedIn netwerk op van mensen uit de branche

Sollicitatiemoeheid wordt vaak veroorzaakt door het zoeken van de juiste vacature. Door jouw netwerk uit te breiden met recruiters of werkgevers, word je op de hoogte gehouden van de nieuwste vacatures. Dit scheelt veel zoekwerk en je kunt direct anticiperen.

Don’t stop when you are tired. Stop when you are done – David Goggings (NAVY Seal and Athlete)

Vraag bij een afwijzing op je sollicitatie om een concrete terugkoppeling

Neem contact op met de recruiter en vraag waarom je bent afgewezen. Deze informatie kan waardevol zijn en ervoor zorgen dat jij bij een volgende sollicitatie een grotere kans maakt om uitgenodigd te worden.

Vraag de organisatie vooraf het solliciteren wat jouw kansen zijn

Voor je al jouw energie stopt in het schrijven van een sollicitatiebrief en het opstellen van een passende curriculum vitae, is het handig om vooraf contact op te nemen met de organisatie waar je wilt gaan solliciteren. Je kunt dan vragen wat jouw kansen zijn wanneer je gaat solliciteren. Mocht de recruiter aangeven dat jouw kansen, om welke reden dan ook, minimaal zijn, dan heb jij jezelf tijd bespaart met het opstellen van een sollicitatiebrief en curriculum vitae.

Stuur een open sollicitatie

Wanneer een organisatie geen passende vacature heeft openstaan, bestaat er ook nog een mogelijkheid om een open sollicitatie te sturen. In een open sollicitatie reageer jij niet concreet op een vacature, maar verkoop jij jezelf door middel van jouw kennis, ervaring, opleiding(en), motivatie en enthousiasme voor de organisatie.

Solliciteer minder!

Het is soms makkelijker gezegd dan gedaan, maar af en toe moet je een stap terug nemen. Dat je bepaalde verplichtingen hebt en dan je graag aan het werk wilt, is begrijpelijk. Maar wanneer je met veel tegenzin een sollicitatie aangaat, wordt dit opgemerkt door de recruiter. Het komt jouw sollicitatie niet ten goede en de sollicitatiemoeheid zal hierdoor toenemen.