Baan vinden via LinkedIn

Een baan vinden via LinkedIn? Zo doe je dat!

Tegenwoordig is LinkedIn voor de meeste mensen niet meer weg te denken. Op LinkedIn kun je netwerken, vacatures bekijken, meedoen aan werk gerelateerde discussies en natuurlijk jouw curriculum vitae promoten. Het uitgangspunt voor de meeste werkzoekenden is uiteraard het vinden van een passende baan. Voor werkgevers is dat het vinden van potentieel personeel en het vergroten van hun netwerk. Maar hoe vind jij als werkzoekende een baan via LinkedIn?

Creëer een LinkedIn-profiel

Sommige werkzoekenden willen geen deelnemen aan online social media. Uiteraard is dat een persoonlijke keuze, echter is online zichtbaarheid een belangrijk onderdeel tijdens het proactief solliciteren. Veel werkgevers maken gebruik van social media om hun organisatie en vacatures te promoten. Wanneer jij gelinkt bent aan een werkgever of een recruiter word jij als eerste op de hoogte gesteld wanneer er een vacatures gepubliceerd wordt.

Bedenk een goede “titel”

Wanneer je een LinkedIn profiel bekijkt, zie je dat bijna iedereen een kopregel in zijn profiel heeft staan. Een kopregel bevat de keywords waarop jij gevonden wilt worden. Wanneer jij duidelijk wilt maken dat jij op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, dien jij jouw kopregel op de juiste wijze in te vullen. Een voorbeeld hiervan is “Op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen de techniek”.

Wees duidelijk over je zoektocht

Wanneer jij in jouw LinkedIn profiel aangeeft dat je openstaat voor een nieuwe uitdaging, dan is het wel belangrijk om duidelijkheid te verschaffen. Het aangeven dat je opzoek bent naar een creatieve uitdaging is onvoldoende. Hierbij wordt de invulling aan de werkgever of recruiter overgelaten. Wanneer een recruiter of werkgever jouw profiel of kopregel leest, moet het direct duidelijk zijn waar jij naar op zoek bent. Het gaat hierbij om de wat, waar, wanneer, hoeveel.

– Wat: Ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging

– Waar: in de omgeving van Overijssel

– Wanneer: Per direct

– Voor hoeveel uur: 40 uur

Laat positieve aanbevelingen plaatsen

Veel werkgevers willen een referentie inwinnen, wanneer je gaat solliciteren. Daarom is het handig om jouw LinkedIn-profiel te voorzien van aanbevelingen. Dit kunnen aanbevelingen zijn van oud-werkgevers, oud-leidinggevenden, oud-collega’s of mensen waarmee je op dat moment samenwerkt. Wanneer er tijdens een sollicitatiegesprek wordt gevraagd naar een referentie, kun je refereren naar de aanbevelingen op jouw LinkedIn-profiel.

Linkedin is no longer an online resume. It’s your digital reputation. – Jill Rowley

Reageer actief op geplaatste vacatures

Wanneer er een passende vacatures wordt gepubliceerd is het voor jou als werkzoekende belangrijk om daar op te reageren. Niet alleen stel jij jezelf beschikbaar voor de functie, maar laat jij jezelf zien aan de recruiter. Door op deze manier aan te geven dat jij beschikbaar bent, zal de recruiter wellicht willen connecten. Het is hierbij wel belangrijk dat jij de uitnodiging stuurt.

Breid je netwerk uit met recruiters

Om zo vaak mogelijk op de hoogte geteld te worden van de nieuwe vacatures, is het belangrijk dat jouw LinkedIn-netwerk bestaat uit zoveel mogelijk recruiters en werkgevers. Stuur degene, waarvan jij verwacht dat zij iets voor jou zouden kunnen betekenen, een uitnodiging om te linken. Geef in de uitnodiging aan wat de reden is van jouw verzoek.

Zorg voor een goede profielfoto

Met regels wordt bedoeld dat je niet te vroeg of te laat pauze neemt, dat je nog liever te laat dan te vroeg naar huis gaat en op tijd begint. Probeer het extra goed te doen. Dit zorgt voor een stabiele werkrelatie en dat collega’s vertrouwen in jou krijgen.

– Rustige achtergrond

– Vriendelijke glimlach

– Nette/zakelijke kleding

– Geen onderbelichting

– Geen overbelichting

– Geen zichtbare tatoeages