Een goede sollicitatiebrief in vijf stappen

Een sollicitatiebrief schrijven is erg lastig. Je hoort een werkgever te overtuigen waarom jij de juiste kandidaat bent voor de functie. Alle relevante informatie over jouw persoonlijkheid, werkervaring en opleiding dienen kort en bondig benoemd te worden.

1. De rode draad van een sollicitatiebrief

Het doel van een sollicitatiebrief is dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. In de sollicitatiebrief vertel jij over jouw persoonlijkheid, wat jouw werkervaringen zijn, welke opleidingen je hebt genoten, welke cursussen jij hebt gevolgd en wat de reden is van jouw sollicitatie. Daarnaast probeer jij jezelf zoveel mogelijk te verkopen door bijvoorbeeld de AIDA-techniek of Personal Branding.

2. Begin met korte stukken tekst

De grootste valkuil bij het schrijven van een sollicitatiebrief, is het aan één stuk doorschrijven. Je kunt het beste beginnen met korte alinea’s. Welk onderwerp als eerste aan bod komt maakt in dit geval niet uit. Pas aan het einde wordt de sollicitatiebrief gefinetuned.

Either write something worth reading or do something worth writing – Bejamin Franklin

3. Schrijf naar aanleiding van de vacature

Je solliciteert omdat je een vacature hebt gezien die jou aanspreekt. De kunst is om de interesse van de recruiter te wekken. Dit doe je door jouw sollicitatiebrief zoveel mogelijk te laten aansluiten op de vacature. Een functie-eis onderbouw jij met jouw eigen werkervaring of opleiding. Bijvoorbeeld functie-eis: “Je bent flexibel en je hebt geen 9-tot-5 mentaliteit”. Jij kunt hierop inspelen door als voorbeeld aan te geven dat jij bereid bent om verschillende werkzaamheden aan te pakken en geen moeite hebt met overwerken.

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging is het belangrijk om jouw sollicitatiebrief en curriculum vitae zodanig op te bouwen dat het leidt naar de functie die jij ambieert.

4. Zorg voor de juiste opbouw

Een zakelijke sollicitatiebrief bestaat altijd uit een standaard briefindeling. Het is belangrijk dat jouw adresgegevens en contactgegevens, de adres van de organisatie, de plaatsnaam en datum, en de naamsvermelding van de persoon aan wie de brief gericht is, juist vermeld staan.

5. Finetune je sollicitatiebrief

Het is belangrijk om voor het versturen, je brief nogmaals goed door te nemen. Klopt de aanhef die je hebt gebruikt, staan de adresseringen en contactgegevens goed geformuleerd en heb je de juiste afsluiting gebruikt? Na een tijd is het lastig om de spellingsfouten te zien, het is daarom belangrijk om jouw brief bijvoorbeeld door een ander te laten lezen.