Solliciteren en social media

Het gebruik van social media tijdens het solliciteren

Tegenwoordig is social media niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Facebook, TwitterLinkedIn en Instagram zijn de meest gebruikte platformen voor het vinden van werk, diensten of het verkopen van producten. Tegenwoordig bestaan er ook social media als Snapchat en TikTok. Echter, zijn dit geen veelgebruikte media voor het vinden van werk.

Het aanmaken van een social media accounts

Wanneer je werkzoekende bent en nog geen account hebt op LinkedIn, Facebook, Twitter of Instagram kun je deze aanmaken. Bedenk van te voren welke media voor jou het meest waardevol is binnen jouw sollicitatieprocedure.

Aanmelden bij Facebook

Aanmelden bij Twitter

Aanmelden bij LinkedIn

Aanmelden bij Instagram

Zoeken van connecties op social media

Het vinden en connecten van bekenden en het aanboren van een nieuw netwerk kan op verschillende manier. Om meerdere connecties te realiseren is het belangrijk om aan te geven waarom je wilt connecten en wat je voor je nieuwe netwerk kan betekenen. Op Linkedin bestaat de mogelijkheid om via je bestaande accounts of op basis van e-mailadressen bekenden op te zoeken. Op onze pagina Netwerken staan diverse tips over het aangaan van connecties door middel LinkedIn.

Sollicitatieberichten delen op Facebook, Twitter of LinkedIn

Via Facebook, Twitter of LinkedIn kun je berichten delen waarin jij aangeeft op zoek te zijn naar een nieuwe uitdaging. Het is belangrijk dat je aangeeft naar welke functie je op zoek bent, per wanneer, voor hoeveel uur, in welke regio en/of branche en wat je reisbereidheid is.

Don’t use social media to impress people. Use social media to impact people – Dave Willis (Entrepreneur)

Gebruik ‘@’ en ‘#’ om gevonden te worden

Het gebruik van apenstaartjes (@) en hashtags (#) zorgt ervoor dat je een groter bereikt hebt met jouw berichten. Je kunt bijvoorbeeld uitzendbureaus en bedrijven vermelden en meest gebruikte sollicitatietags gebruiken in jouw berichten. Vermelden in berichten op social media wordt gedaan door middel van ‘taggen’. Wanneer je een bedrijf of uitzendorganisatie wilt taggen gebruik je een apenstaartje of hastag.

Wat wel te doen op social media:

– Het plaatsen van professionele foto’s

– Zorgen dat de informatie die jij deelt, klopt

– Diegene die jouw berichten hebben geliked, bedanken

– Actief reageren op berichten die aansluiten op jouw voorkeursfunctie of voorkeursbranche

Wat niet te doen op social media:

– Reageer niet op berichten die in strijd zijn met het doel om ergens te worden aangenomen

– Gebruik geen onduidelijke afkortingen

– Plaats geen foto’s of berichten die nadeling zijn voor je sollicitatie