Hoe ga je om met lastige sollicitatievragen?

Voor de meeste kandidaten is een sollicitatiegesprek een spannende aangelegenheid. Vaak worden er naast de standaard selectievragen ook lastige sollicitatievragen gesteld. In de meeste gevallen komen deze vragen onverwacht en heeft de sollicitant zich hier ook niet op voorbereid. Maar wat zijn lastige vragen en wat kun je verwachten?

Hoe verloopt een sollicitatiegesprek?

Een sollicitatiegesprek bestaat uit een opbouw van verschillende vragen. De sollicitatievragen zijn vooraf door de recruiter geselecteerd om te meten of jij binnen de functie en/of organisatie past. Er worden vragen gesteld over jouw persoonlijkheid, kennis en vaardigheden. Opvolgend zal er een ronde plaatsvinden met situatievragen om jouw reactie te ontdekken en om te zien of jij initiatief neemt. Tijdens het sollicitatiegesprek zal er ook gelet worden op jouw communicatieve vaardigheden.

Creativiteit en analytisch vermogen testen

Aan het einde van een sollicitatiegesprek worden er vaak bijzondere vragen gesteld om te zien of jij beschikt over een creatief brein. Heb jij probleemoplossend vermogen en voldoende fantasie? Het antwoord dat jij geeft is hierbij niet van belang. Jij dient op de juiste manier te reageren op een bijzondere situatie.

The only interesting answers are those that destroy the questions. Susan Sontag (Writer and philosopher)

Wat zijn gevaarlijke vragen?

Als je denkt aan gevaarlijke vragen, denk je al snel aan vragen met een achterliggende gedachte. Echter, komende de gevaarlijkste vragen in elk sollicitatiegesprek voor. Het zijn vragen als “Vertel iets over jezelf?” of “Als ik nu jouw partner/vader/moeder/zus zou bellen, wat zal diegene dan over jou vertellen?”. De gevaarlijkste vragen zijn vragen waarin jij jezelf kan verliezen. Wellicht dat je te veel vertelt over jouw privéleven en dat je misschien een verkeerde indruk achterlaat. Ook dit soort vragen dienen van tevoren goed voorbereid te worden.

De 10 lastige vragen

– Beschrijf jezelf in één zin

– Wat zou jij doen met een miljoen euro?

– Wat zijn jouw leerpunten?

– Waarom moeten wij voor jou kiezen en niet voor een ander?

– Hoe ga jij om met een conflict op de werkvloer?

– Wat verontrust jou het meest in deze functie?

– Wat zou veranderen aan jouw laatste functie?

– Hoe zou jij de huidige markt benaderen?

– Een collega voert zijn werk niet naar behoren uit. Hoe zou jij de situatie aanpakken?

– Vertel eens een mop