Hoe overleef jij jouw eerste werkdag?

Je hebt je sollicitatiegesprek achter de rug, de salarisonderhandeling is goed verlopen en je mag beginnen. Gefeliciteerd! Nu is het belangrijk om de eerste werkdag(en) goed door te komen. Je zal een spannende tijd tegemoet gaan, waarin je de collega’s en de afdelingen leert kennen. Daarnaast moet jij jouw nieuwe werkzaamheden eigen maken. Om een goede basis te leggen is het belangrijk om een goede start te maken.
Maak een rondje over de afdeling

Wanneer dit tijdens de introductie nog niet aan bod is gekomen, is het belangrijk om gedurende je eerste werkdag een rondje over de afdeling te maken. Vraag jouw leidinggevende of jij geïntroduceerd kan worden. Zo leren jij en jouw collega’s elkaar sneller kennen.

Stuur een mail door de organisatie

Uiteraard krijg je tijdens jouw eerste werkdag een rondleiding. Tijdens deze rondleiding krijg je waarschijnlijk niet iedereen te spreken. Daarom kan het handig zijn om een mail te sturen. In deze mail kun je kort aangeven wie je bent, voor welke functie je bent aangenomen en een korte toelichting op jouw privé-leven. Het is ook handig om daarbij een foto toe te voegen. Dan hebben de collega’s een gezicht bij het verhaal.

Stel zoveel mogelijk vragen

Tijdens je sollicitatiegesprek heb je al veel vragen kunnen stellen over de organisatie en afdeling. Wanneer je bent aangenomen heb je meer ruimte en inzicht om vragen te stellen. Stel vragen over andere afdelingen, werkzaamheden en werkwijze. Vragen met betrekking tot collega’s kun je het beste wenden tot de persoon zelf.

Blijf vooral jezelf

Het kan voor andere collega’s erg vervelend zijn wanneer jij als nieuwe collega populair wilt overkomen. Daarmee wordt bedoeld dat jij te veel praat en jij je anders voordoet dan dat je daadwerkelijk bent. Je bent aangenomen vanwege je hard skills en soft skill. Probeer je hieraan vast te houden.

Kruip uit je schild

Wanneer je tijdens jouw eerste werkdag stil achter jouw bureau kruipt, je alleen maar focust op jouw werkzaamheden en geen contact maakt, creëer je een beeld van jezelf dat niet altijd goed bevalt bij de collega’s. Begroet collega’s wanneer je in de ochtend binnenkomt, vraag of ze iets willen drinken en toon interesse in de werkzaamheden van anderen.

Be patient, be kind and work hard. Then you will make it!

Wie, wat, waar, wanneer?

Durf een gesprek aan te gaan. Stel jouw collega’s vragen over hoe lang ze al werkzaam zijn voor het bedrijf, wat hun taken zijn, welke opleiding(en) zij hebben gevolgd en bij welke organisaties zij werkzaam zijn geweest. Uiteraard kun je ook persoonlijk worden en over algemene onderwerpen praten. Interactie is belangrijk

Houd je aan de regels

Met regels wordt bedoeld dat je niet te vroeg of te laat pauze neemt, dat je nog liever te laat dan te vroeg naar huis gaat en op tijd begint. Probeer het extra goed te doen. Dit zorgt voor een stabiele werkrelatie en dat collega’s vertrouwen in jou krijgen.

Bestuur de organogram

De meeste organisaties hebben een interne website, ook wel intranet genoemd. Zodoende kan bedrijfsinformatie snel intern gedeeld worden. Een organogram is hiervan een voorbeeld. Een organogram is een overzicht van een bedrijfsstructuur. Hieruit kun je opmaken wie de directie, het management en de operationeel leidinggevenden zijn. Wanneer je vragen hebt, weet je direct bij wie jij kunt aankloppen.

Bereid je voor op de eerste vergadering(en)

Wanneer jij vanuit jouw functie vergaderingen moet bijwonen is het belangrijk om je daarop voor te bereiden. Dat betekent dat je in bezit moet zijn van een notitieblok, een goede pen en wanneer gevraagd een laptop of tablet. Door mee te schrijven leer je sneller.

Durf ‘nee’ te zeggen

Het is erg verleidelijk om als nieuwe collega taken van andere collega’s over te nemen. Je verwacht dat je dan snel geaccepteerd en gewaardeerd wordt. Echter, moet je uitkijken dat er geen misbruik van jou gemaakt wordt. Het is daarom belangrijk om ‘nee’ te durven zeggen en je vooral te focussen op het correct afhandelen van jouw eigen werkzaamheden.