Baan vinden via LinkedIn

LinkedIn is het meest bekende professionele online social media platform voor zakelijk netwerken. Werkgevers en werkzoekenden kunnen hierdoor elkaar sneller vinden en eventueel iets voor elkaar betekenen. Door het gebruik van LinkedIn kun je op een snelle en concrete manier werkgevers en uitzendorganisaties laten weten dat je beschikbaar bent voor de arbeidsmarkt.

Jouw LinkedIn-profiel

Wanneer je een LinkedIn-account hebt aangevraagd, kun je een profiel aanmaken. Bij het samenstellen van jouw profiel start je met het opgeven van een functietitel. Deze functietitel moet beschrijven wat je momenteel doet, wat je werkervaringen zijn of waar je naar op zoek bent. Jouw functietitel moet voorzien zijn van de termen waarop jij gevonden wilt worden door de recruiter of werkgever. Concreet is een LinkedIn-profiel een digitaal curriculum vitea en dient ook overeen te komen met jouw hard copy curriculum vitae.

Waarom Linken?

Een netwerk bestaande uit werkgevers en recruiter is voor een werkzoekende van essentieel belang. Zodoende blijf je op de hoogte van de nieuwste vacatures en kun je daar direct op anticiperen. Daarnaast is het een kunst om jezelf te blijven profileren en actief op branchegerelateerde berichten te reageren.

Hoe LinkedIn te gebruiken
  • Regelmatig positieve reacties achterlaten op statusupdates van bedrijven
  • Blijven netwerken met recruiters en werkgevers
  • Actief meedoen in discussies in branchegerelateerde groepen
  • Delen en plaatsen van branchegerelateerde berichten
  • Reageren op geplaatste vacatures
Hoe LinkedIn niet te gebruiken
  • Ga niet in discussie met recruiters of werkgevers
  • Plaats geen berichten of foto’s die niet professioneel van aard zijn
  • Ventileer geen emotionele meningen over (oud-)werkgevers, (oud-)collega’s, bedrijven of uitzendorganisaties
  • Over-profileer jezelfd niet.
Het LinkedIn-effect

Tijdens jouw zoektocht naar werk wil je graag indruk maken op recruiters en werkgevers. Dit doe je door onderscheidend te zijn ten opzichte van jouw concurrenten. Je wordt zodoende beter vindbaar en aantrekkelijker voor werkgevers. Soms kan dit uitmonden in een ruim omschreven Engelse functietitel. Hierdoor lijkt een functie en persoon net iets interessanter. Wij spreken hierbij van het LinkedIn-effect.