Netwerken

Netwerken is het aangaan van zakelijke contacten die jou op de hoogte kunnen houden van de nieuwste vacatures . Een netwerk bestaat meestal uit een verzameling van mensen die je kent, waaronder familie, vrienden, (oud)-collega’s, zakenpartners, oud klasgenoten en docenten. Bij het aangaan van nieuwe contacten is het belangrijk dat je weet welk doel je wilt bereiken met het netwerken.

Hoe kun je netwerken?

Netwerken doe je door middel van het aangaan van gesprekken, het bezoeken van bijeenkomsten en het creëren van een social media accounts, waaronder LinkedIn. Via jouw huidige netwerk kun je ook nieuwe connecties maken.

Je netwerk inzetten

Als je iets wilt bereiken, kun je niet zonder een groot netwerk. Wanneer je concreet op zoek gaat naar een baan is het belangrijk om jouw netwerk hiervan op de hoogte te brengen. Jouw netwerk kan passende vacatures aan jou voorstellen. Wanneer er iemand vanuit jouw netwerk werkzaam is binnen een organisatie waar jij graag wilt solliciteren, dan kan deze persoon wellicht als referentie optreden.

Netwerk en social media

Social media is opgericht om te kunnen netwerken en jezelf te profileren. De meest gebruikte social media tijdens het solliciteren is LinkedIn. Op LinkedIn kun je berichten plaatsen over wie je bent, wat je huidige status is, wat je competenties zijn en wat jij verwacht dat jouw volgende nieuwe uitdaging gaat zijn. Wanneer je meerdere social media accounts beheerst is het belangrijk om deze qua informatie op elkaar af te stemmen zodat er bij de werkgever of recruiter geen verwarring ontstaat.

The time to build a network is always before you need one – Douglas Conant (CEO ConantLeadership)

Jezelf voorstellen door middel van een elevator pitch

Om jezelf op een zakelijke en een gerichte manier aan te bieden van zakelijke relaties is het belangrijk om een goede elevator pitch voor te bereiden. In een elevator pitch vertel jij in maximaal één minuut wie jij bent en wat je voor jouw nieuwe zakelijke relatie te bieden hebt.

Investeer tijd in jouw netwerk

Netwerken is een kwestie van geven en nemen. Om profijt te halen uit je nieuwe netwerk is het belangrijk om tijd en ruimte te creëren. Vraag jezelf af wat jij voor jouw netwerk kan betekenen en of de diensten en/of producten die jouw netwerk heeft te bieden van waarde kunnen zijn voor jou.