Overtuig de werkgever met een Elevator Pitch

Een elevator pitch is een korte presentatie van ongeveer zestig seconden waarin jij een werkgever overtuigt waarom jij geschikt bent voor de functie. Je vertelt wie jij bent, over welke kwaliteiten jij beschikt, wat jouw werkervaring is en wat jij als nieuwe collega binnen een team of organisatie kan toevoegen. Daarnaast is een elevator pitch ook goed toepasbaar in een video-cv.

Waarvoor wordt een elevator pitch gebruikt?

Iemand binnen de marketing of sales, een ondernemer of een sollicitant kan gebruik maken van een elevator pitch. Als je bijvoorbeeld naar een banenbeurs of een netwerkbijeenkomst gaat is het handig om een elevator pitch paraat te hebben. Met een goede pitch kan jij een potentiële werkgever kort maar krachtig vertellen wat jij te bieden hebt.

Waar komt de elevator pitch vandaan?

Een elevator pitch wordt ook wel vertaald een liftengesprek genoemd. Het doel van deze korte presentatie is dat jij een potentiële werkgever weet te overtuigen van jouw kennis en kunde voordat de lift de juiste verdieping heeft bereikt en jullie beiden uitstappen.

Wanneer wordt een elevator pitch gebruikt?

Een pitch kan tijdens verschillende omstandigheden worden ingezet. Als je als marketingmedewerker of sales manager een product of een dienst wilt verkopen of natuurlijk als je als sollicitant jezelf aan de recruiter of de werkgever wilt verkopen.

If you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough – Albert Einstein (Theoretical physicist)

Waar moet een elevator pitch aan voldoen?

Er bestaat voor de pitch een vaste routine. Het is belangrijk dat jij jezelf in een korte duur van 30 seconden tot maximaal 2 minuten weet te verkopen aan een werkgever. Het kan erg lastig zijn om een goed, kort en bondig verhaal over jezelf vertellen waarin de belangrijkste onderdelen worden benoemd. Daarom is een goede voorbereiding het halve werk.

Hoe moet je een elevator pitch presenteren?

Het is belangrijk om een pitch zo natuurlijk mogelijk te laten overkomen. Het is een goede mix van de juiste stemgebruik met lichaamstaal. Spreek duidelijk en probeer met je lichaamstaal je verhaal te benadrukken.

Hoe kun je een elevator pitch voorbereiden?

Een pitch kun je het beste voorbereiden door jouw curriculum vitae als richtlijn te gebruiken. Je schrijft in grove lijnen jouw verhaal uit. Om het op de juiste manier over te brengen kun je bijvoorbeeld hardop oefenen door het aan een bekende voor te dragen. Het is belangrijk dat je de volgende gegevens in je pitch verwerkt:

  • Wie ben je en wat is je achtergrond
  • Wat heb jij de organisatie te bieden. Haak hierbij in op een vraagstuk vanuit de organisatie.
  • Maak het persoonlijk door te vertellen waar jouw kracht ligt en wat jou op persoonlijk vlak bezighoudt.
  • Vertel waarom de organisatie jou moet kiezen in plaats van een andere kandidaat
Je elevator pitch gebruik voor je video-cv

Vertaald is een pitch een kort verhaal is waarin jij jezelf profileert richting de werkgever, is deze perfect toepasbaar voor je video-cv. In je video-cv presenteer jij jezelf bij een werkgever in een korte video van ongeveer twee á drie minuten. Lees hier meer over de video-cv

Een voorbeeld van een elevator pitch

Mijn naam is Jan de Jong. In de afgelopen vijf jaar heb ik ervaring opgedaan als salesmanager. In de afgelopen jaren heb ik mij beziggehouden met het ontwikkelen van een nieuwe sales-strategie die uiteindelijk binnen de volledige organisatie is toegepast. Dit heeft geresulteerd tot 40% meer verkoop van onze diensten en producten. Voor mij is het belangrijk om te kunnen werken in een teamverband en het hebben van variatie in mijn werkzaamheden
Gezien mijn ruime werkervaring op verschillende vlakken voorzie ik dat ik een uitstekende toevoeging ben voor uw organisatie.