Een goed curriculum vitae moet de werkgever aanleiding geven om jouw brief te willen lezen. Jezelf op de juiste manier te verkopen in een motivatiebrief wordt Personal Branding genoemd. Door jezelf in een sollicitatie te verkopen als merk zal er voor zorgen dat de werkgever jou sneller herinnert. Je kunt kiezen uit drie verschillende briefsoorten. De open sollicitatiebrief, de gerichte sollicitatiebrief en de motivatiebrief.

Wat is een sollicitatiebrief/motivatiebrief?

Een sollicitatiebrief of een motivatiebrief is een onderbouwing van jouw competenties en vaardigheden die jij hebt opgesomd in een curriculum vitae. Door een sollicitatiebrief of een motivatiebrief geeft jij de werkgever de gelegenheid om jouw werkervaring uitgebreid te beoordelen en of deze voldoende aansluit op de vacature-eisen.

Motivatiebrief

Een motivatiebrief schrijf je gericht op een openstaande vacature waarbij jouw enthousiaste en drijfveer de overhand hebben. Hierin motiveer jij waarom je graag voor de functie in aanmerking wilt komen, waarom de organisatie jou aanspreekt en waarom jij verwacht geschikt te zijn.

Open sollicitatie

De open sollicitatiebrief schrijf je ondanks dat er geen zichtbare vacature is. Je hebt minder houvast qua functie-eisen, dus maak jij in een open sollicitatie je enthousiasme kenbaar voor een bedrijf. Dit betekent dat jij jezelf in de brief verkoopt op basis van jouw gedrevenheid en dat jij vanwege bepaalde kennis en branche-ervaring verwacht een toegevoegde waarde te zijn voor de werkgever. Het overzicht hiervan kan een werkgever terugvinden in jouw curriculum vitae.

Gerichte sollicitatiebrief

De gerichte sollicitatiebrief schrijf je op basis van een openstaande vacature. Je schrijft gericht hoe jouw werkervaring, opleidingen en cursussen, die jij omschreven hebt ik jouw curriculum vitae, aansluit op de vacature-eisen en organisatiedoelstellingen.

Waaruit is een sollicitatiebrief of motivatiebrief opgebouwd?

Een sollicitatiebrief of motivatiebrief hebben veel vergelijkingen met elkaar. Waar een sollicitatiebrief zich richt op het zakelijke aspect, richt een motivatiebrief zich voornamelijk op de motivatie van de sollicitant. Echter, bestaat er wel een rode draad die in beide gevallen is terug te vinden:

  • Je eigen gegevens
  • De adressering van het bedrijf en de naam van de contactpersoon
  • Datum van schrijven
  • Het onderwerp waarover je schrijft
  • Aanhef: Vermelding van de persoon naar wie je schrijft
  • Inleiding: Waarom je schrijft en wie jij als persoon bent
  • Motivatie: Waarom jij deze baan wilt bemachtigen
  • Match: Waarom jij geschikt ben voor de functie
  • Afsluiting: Een afsluitend woord en handtekening