Een sollicitatiegesprek is al spannend genoeg, daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Tijdens het opstellen van je sollicitatiebrief en cv heb jij je verdiept in het bedrijf en vacature. Lees de informatie die je verzameld hebt nogmaals goed door. Daarnaast is het van belang dat jij jouw eigen sollicitatiebrief en cv kent. Noem je competenties en werkervaring niet puntsgewijs op, maar laat het een vloeiend verhaal zijn. Naast de juiste voorbereiding met betrekking tot het gesprek, is het ook belangrijk om te letten op reistijd en het lokale weer. Daarnaast moet je voldoende rust nemen om zodoende de spanning te minimaliseren.

Oefenen van sollicitatievragen

Bedenk goed welke sollicitatievragen er wellicht gesteld gaan worden tijdens het sollicitatiegesprek. Uiteraard hebben de meeste vragen betrekking op de functie en jouw persoonlijkheid. De recruiter zal bij het stellen van sollicitatievragen gebruik maken van de STARR-methode. Dit kun je als handvatten gebruiken bij het oefenen van de antwoorden op de sollicitatievragen.

Zelf vragen voorbereiden

Het is belangrijk dat je vragen voorbereid die jij aan de recruiter wilt stellen. Het kunnen vragen zijn die jij bedenkt naar aanleiding van het gesprek of je stelt een overzicht samen van enkele vragen samen die betrekking hebben op de functie, het bedrijf of afdeling. Let op! Stel geen vragen waar de recruiter al antwoord op heeft gegeven.

De elevator pitch

Een elevator pitch is een korte presentatie van ongeveer zestig seconden waarin jij een werkgever overtuigt waarom jij geschikt bent voor de functie. Je vertelt wie jij bent, over welke kwaliteiten jij beschikt, wat jouw werkervaring is en wat jij als nieuwe collega binnen een team of organisatie kan toevoegen. Lees meer over de elevator pitch in onze blog.

Denk na over je kleding

De kleding die je aantrekt moet passen bij het bedrijf en de functie waar je solliciteert. Ook wanneer je gaat solliciteren bij een uitzendbureau.