Tips voor een goede LinkedIn-profiel foto

Tegenwoordig is bijna elke curriculum vitae en LinkedIn-profiel voorzien van een foto. Door middel van een profielfoto maak je een eerste indruk bij de werkgever of recruiter. Het is dus belangrijk om een goede foto te maken. Door de juiste foto te gebruiken onderscheid jij jezelf van andere sollicitanten. Maar wat is belangrijk bij het maken van de juiste foto voor je curriculum vitae en LinkedIn profiel? Hierbij zes tips die jou helpen bij het maken van een professionele foto.

1. Let op de achtergrond

Een rustige achtergrond in een foto zorgt ervoor dat de focus op jou blijft. Dit kun je creëren door bijvoorbeeld een witte muur te gebruiken. Eventueel kun je een andere kleur muur gebruiken, zolang deze maar niet te donker is.

2. Geen vakantiefoto’s, uitgaansfoto’s of oude (pas)foto’s

Een sollicitatie is een zakelijk en professionele aangelegenheid. Een vakantiefoto of uitgaansfoto draagt hier niet aan bij. Zorg er dan ook voor dat je geen foto’s gebruikt die te veel gelinkt zijn aan jouw privé leven.

Daarnaast is het belangrijk om een recente foto te gebruiken. Wanneer je een foto gebruikt van enkele jaren geleden, kan het zijn dat je niet direct herkenbaar bent. Daarnaast worden er tegenwoordig betere en scherpere foto’s gemaakt. Je gaat natuurlijk voor de beste kwaliteit!

3. Gepaste kleding

Tijdens het volledige sollicitatieproces dien je professioneel en zakelijk over te komen. Ook op jouw foto’s. Het is dus belangrijk dat jij geschikte kleding draagt op je profielfoto op jouw curriculum vitae en LinkedIn-profiel. Draag dus geen shirt met diepe inkijk of drukke prints, maar een nette blouse met bijvoorbeeld een blazer er overheen.

4. Laat je gezicht zien, glimlach en maak oogcontact

Of terwijl, flirt een beetje met de camera! Hierdoor krijg je de meest spontane foto’s. Kijk duidelijk in de camera en lach vriendelijk. In combinatie met de juiste kleding kom je zakelijk en sociaal over.

5. Geen onderbelichte of overbelichte foto’s

Zorg voor de juiste belichting tijdens het maken van de foto. Wanneer je te scherp licht gebruikt, kan jouw foto streng en hard over komen. Wanneer je te weinig licht gebruikt zorg je ervoor dat jouw gezicht misschien niet duidelijk te zien is op jouw curriculum vitae en LinkedIn-profiel. Voor de juiste belichting kun je het beste natuurlijk licht gebruiken.

6. Geen zichtbare tatoeages of piercings

Voor sommige functies is het belangrijk dat zichtbare tattoos en piercings verborgen worden. Te denken aan bijvoorbeeld piercings in het gezicht of tattoos op de polsen. Zorg er dus ook voor dat je tijdens het maken van een profielfoto jouw piercings uitdoet en tattoos verbergt.