Vijf tips voor een succesvol online sollicitatiegesprek

Sinds de uitbaak van de coronacrisis en de bijhorende maatregelen, hebben veel werkgevers te maken met een vacaturestop. Sommige werkgevers laten de sollicitatiegesprekken ondanks de crisis gewoon doorgaan. Communicatie op afstand speelt hierbij de grootste rol. Sollicitatiegesprekken worden dan veelal gevoerd via Skype, Facetime, Messenger, Whatsapp of een andere vorm van videobellen.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Een online sollicitatiegesprek moet net als een een persoonlijk sollicitatiegesprek goed voorbereid worden. Zorg dat je netjes gekleed bent, dat de computer tijdig is opgestart, jij jouw sollicitatiebrief en curriculum vitae, pen en papier en een glas water bij de hand hebt en dat je in een geruisloze kamer zit.

2. Zorg dat je computer technisch in orde is

Videobellen gaat alleen via een goede internetverbinding. Dat betekent dat je in de buurt moet zijn van een sterke WIFI verbinding of je moet jouw laptop verbinden met je persoonlijke hotspot van je telefoon. Het wegvallen van het signaal kan funest zijn voor je sollicitatiegesprek.

Tip van de redactie: Test je internetverbinding en de stand van je camera door vooraf het online sollicitatiegesprek met iemand te videobellen. Hij of zij kan aangeven of je goed verstaanbaar bent en of de stand van je camera goed is.

3. Videobel alleen vanuit de juiste omgeving

Dat betekent dat de kamer van waaruit je belt, rustig en echo-vrij te zijn. Je moet goed verstaanbaar zijn en ongestoord je sollicitatiegesprek kunnen voeren. Ook moet je denken aan je achtergrond. Kies voor een rustige, neutrale muur, zonder te veel afleiding.

4. Zorg dat je account geoptimaliseerd is

Wat vaak vergeten wordt is dat er een persoonlijk account gekoppeld is aan Skype, Whatsapp, Messenger en Facetime. Dat betekent dat je moet zorgen dat de gegevens die jij gebruikt voor het account klopt en dat je een professionele foto hebt toegevoegd als profielfoto.

Never be nervous when given the opportunity to market your skills and talent. It’s the only time people are genuinely interested in hearing you talk about yourself. (Jason Vincik, Writer)

5. Maak oogcontact en wees verstaanbaar

Het valt een werkgever op als je tijdens het videobellen naar je beeldscherm kijkt. Tijdens het videobellen is het daarom belangrijk dat je recht in de camera kijkt. Ook moet je letten op je stemgebruik. Het kan voorkomen dat je iets minder sterk verstaanbaar bent dan wanneer je persoonlijk met iemand om tafel zit. Spreek duidelijk en verstaanbaar.