Wat zijn de voordelen en nadelen van thuiswerken

Wat zijn de voordelen en nadelen van thuiswerken?

In deze bijzondere periode werken veel mensen vanuit huis. Dit biedt veel mogelijkheden, maar kan ook negatieve effecten in de hand werken. Maar wat zijn nou de voordelen en nadelen van thuiswerken?

Wat zijn de voordelen?

1. Betere balans tussen werk en privé

Door thuis te werken creëer je een betere balans tussen werk en privé. Tussen het werken door kun je voor je kinderen zorgen, huishoudelijke taken uitvoeren of een pakketje thuis laten afleveren.

2. Minder reistijd en/of reiskosten

Doordat je vanuit huis werkt bespaar je kosten en tijd op reizen. Je hoeft niet in de auto te stappen of op tijd de trein te halen om op je werk te komen. Daarnaast hoef jij je ook geen zorgen te maken of je wel op tijd thuis zult zijn.

3. Beter voor het milieu

Omdat er minder gereisd wordt zal er minder CO2 uitstoot zijn. Doordat er momenteel wereldwijd veel mensen vanuit huis werken is er in sommige steden sprake van 50% minder CO2 uitstoot. Dit heeft een positief effect op klimaat en milieu.

4. Thuiswerken betekent meer werk verzetten

Thuiswerken biedt meer mogelijkheden om werk te verzetten. 86% van de werknemers geeft aan thuis meer uren bezig te zijn met werk dan tijdens een vergelijkbare dag op kantoor. Dit komt doordat er minder ruis en drukte van kantoorgeluiden aanwezig zijn.

5. Er wordt betere kwaliteit van werk geleverd

Door minder ruis en drukte van kantoor bestaat de kans dat jij je beter kunt concentreren en daardoor beter kunt presteren. De focus ligt hierdoor volledig op het werk, waardoor betere kwaliteit wordt afgeleverd.

Successfully working from home is a skill, just like programming, designing or writing. It takes time and commitment to develop that skill. – Alex Turnbull (Fund Manager Singapore)

Wat zijn de nadelen?

1. Geen directe collega’s in de buurt

Wanneer je vanuit huis werkt heb je geen directe collega’s waarmee sparren. In deze tijd van de coronacrisis kan het zelfs zover gaan dat je vereenzaamt. Zeker als je geen partner en/of je gezin hebt. Verdere sociale contacten verminderen en je zult je misschien minder betrokken voelen.

2. Moeilijk werk en privé te combineren

Thuiswerken kan er voor zorgen dat privé en zakelijk lastig te combineren zijn. Je hebt naast het werken ook de zorg voor je huishouden en eventueel je gezin. Daarnaast werken mensen vanuit huis ook vaker langer door.

3. Geen toezicht vanuit leidinggevende en grotere kans op misbruik

Wanneer een werknemer vanuit huis werkt, heeft een werkgever minder toezicht op het verzette werk en de gemaakte uren. Het is daarom belangrijk voor een werkgever om de juiste afspraken te maken met de werknemer over thuiswerken.

4. Je hebt geen concrete werkplek

Thuiswerken kan voor ouders met (jonge) kinderen lastig zijn. Niet alleen het plannen van een dagrooster of weekrooster, maar ook het scheiden van werk en het spenderen van tijd met je kinderen. Het kan soms ook lastig zijn om je kinderen uit te leggen waarom je constant achter je computer of laptop zit.

5. Thuiswerkers lastiger te beoordelen

Voor een werkgever is het soms onmogelijk om werknemers die vanuit huis werken, te beoordelen. Vaak weten ze niet hoeveel werk er verzet is en hoeveel uur een medewerker daaraan heeft gespendeerd. Wanneer er een deadline niet gehaald is, zal een werkgever vaak het oordeel vellen dat er niet voldoende aan gewerkt is.

In de tijd van de coronacrisis werken veel mensen vanuit huis of hebben ze te maken met werkvermindering. De overheid heeft de NOW samengesteld om werkgevers te ontlasten en werknemers te kunnen doorbetalen. Wil je weten wat de NOW voor jou als werknemer betekent? Lees dan hier onze blog.