Heb jij die baan gekregen?

Zo kom je erachter of je de functie hebt gekregen

Een sollicitatiegesprek kan een natuurlijk verloop hebben, abrupt worden beëindigd of een extra lange strekking aannemen. Uiteraard hoop je op het laatste, want dat betekent dat de werkgever verwacht dat jij de juiste kandidaat bent voor de functie. Uit deze vier dingen blijkt dat het sollicitatiegesprek goed is verlopen.

Ze nemen extra tijd tijdens het sollicitatiegesprek

Gemiddeld duurt een sollicitatiegesprek 45 minuten. Uiteraard is dit afhankelijk van de functie en het aantal gesprekspartners. Wanneer een werkgever jou geschikt acht, zullen zij doorvragen op antwoorden die gegeven zijn en maken het gesprek persoonlijker. Dit kan over gemeenschappelijke interesses of hobby’s gaan.

Ze geven jou meer details over de baan

De werkgever zal meer vertellen over het verloop van een werkdag, op welke afdeling/verdieping je komt te werken, wat jouw rol binnen het team zal gaan zijn en de verantwoordelijkheden die bij de functie horen. Uiteraard heb jij je verdiept in de functie en ken je alle details, maar extra informatie kan nooit kwaad.

A simple hello can lead to a million things – E.B. White (Writer)

Ze stellen je voor aan collega’s of manager

Je wordt rondgeleid door het gebouw en je wordt voorgesteld aan eventueel toekomstige collega’s die wellicht in jouw projectteam of op dezelfde afdeling werken. Deze collega’s zullen dan hoogstwaarschijnlijk ook iets vertellen over de functie en de invulling van een werkdag. Naast de directe collega’s zal je misschien ook worden voorgesteld aan een bijvoorbeeld de afdelingsmanager.

Ze vragen je wanneer je kunt beginnen

Grote kans dat jij bij jouw huidige werkgever nog een opzegtermijn hebt of dat je nog bezig bent met het afronden van je studie. Wees eerlijk tegen de werkgever door dit aan te geven. Het is namelijk erg verleidelijk om te zeggen dat je ‘per direct beschikbaar’ bent. Mocht je wel direct kunnen beginnen, spreek dan een concrete datum en tijdstip af.