Te veel gesolliciteerd? Zo voorkom je sollicitatiemoeheid!

Veelvuldig solliciteren en het ontvangen van meerdere afwijzingen kan veel motivatie en energie kosten. Sollicitatiemoeheid is een begrip waarmee de meeste werkzoekenden te maken krijgen. Demotivatie en oververmoeidheid zijn resultaten van langdurig solliciteren zonder positief effect. Maar hoe zorg je er nou voor dat je jouw sollicitatie energie op pijl houdt?

Waardoor ontstaat sollicitatiemoeiheid?

Sollicitatiemoeheid ontstaat door een vicieuze cirkel. Doordat je veel energie steekt in het zoeken naar een passende baan, het samenstellen van een sollicitatie, contact opneemt met de werkgever of recruiter, afwacht op een terugkoppeling dat uiteindelijk een negatief uitkomst heeft, beland je in een vicieuze cirkel. Naarmate de tijd verstrekt zal je steeds minder motivatie en inspiratie hebben om een enthousiaste en gerichte motivatiebrief op te stellen. Dit wordt door een recruiter of werkgever opgemerkt, waardoor jij hoogstwaarschijnlijk niet wordt aangemerkt als de juiste kandidaat.

Beperk het aantal sollicitaties

Het is begrijpelijk dat wanneer je werkzoekende bent, je zo snel mogelijk weer aan de slag wilt. Echter, is het wel van belang dat je niet klakkeloos overal op solliciteert. Hiermee vergroot je de kans dat je een afwijzing ontvangt en de kans op sollicitatiemoeheid vergroot. Probeer het op één sollicitatie per week te houden. Je kunt bij diverse vacaturebanken jouw e-mailadres achterlaten met daarbij een voorkeur voor bepaalde vacatures. Dit zal jou een zoektocht besparen naar geschikte vacatures.

Probeer op een andere manier te solliciteren

Een reguliere sollicitatie bestaat uit het sturen van een motivatie- of sollicitatiebrief en een cv. Echter, zijn er nog andere manieren op te solliciteren. Bijvoorbeeld telefonisch contact opnemen met de recruiter of het sturen van een open sollicitatie. Tijdens het telefonisch contact met de recruiter heb jij de mogelijkheid om je persoonlijk te introduceren en vragen te stellen aan de recruiter omtrent de mogelijkheden. In een open sollicitatie solliciteer je niet naar een concrete functie, maar presenteer jij jezelf op basis van jouw kennis en ervaring en welke aanknopingspunten jij ziet met betrekking tot de organisatie. Ook is het contact opnemen met werkgevers of recruiters via LinkedIn een vorm van solliciteren.

Neem regelmatig rust

Door een rustmoment in te lasten tussen het solliciteren door, kom je vaak op nieuwe ideeën. Door niet te veel druk te voelen en niet te denken aan afwijzingen en sollicitatiegesprekken, krijg je meer motivatie en energie om toekomstige sollicitaties met enthousiasme tegemoet te gaan.

Leer van je sollicitaties

De meeste mensen zien een afwijzing als een negatief punt en gaan er niet concreet op door. Dit is een gemiste kans. Ook van een afwijzing kun je veel leren! Door contact op te nemen met de werkgever of recruiter kun je informatie opvragen over de reden van afwijzing. Deze informatie en kennis kun jij vervolgens weer meenemen in jouw volgende sollicitatie.